Банкеръ Daily

Свят

Филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов с Голямата награда в Карлови Вари

Българският филм "Бащата" спечели в конкуренцията на 177 селектирани филма

Филмът "Бащата", режисиран от творческия тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, спечели поредно голямо отличие - този път това е Голямата награда "Кристален глобус" на 54-то издание на международния филмов фестивал в Карлови Вари в Чехия. Българо-гръцкият филми спечели в конкуренцията на 177 ленти. 

Още след премиерата си на фестивала чешките и международните филмови медии писаха със суперлативи за лентата, а списание "Варайъти" дори го нарече "филм - терапия, смесваща смях и скръб". В секцията могат да участват филми, създадени след 1 януари на предишната година.

Реализирането на филма - от идеята до заснемането, е отнело четири години. Снимачно е завършен през есента на 2017-а.

Лентата разказва за сближаването на двама мъже - Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната смърт на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, ги събира в момент, когато бащата се опитва да се справи с шока от загубата на близкия човек, като търси връзка с нея с помощта на медиум, въпреки несъгласието на сина си.

Това е поредното отличие за двамата режисьори. Предишните им филми - "Слава" и "Урок", имат в актива си съответно по 50 и 40 отличия от фестивални участия по целия свят. Това обаче не ги направи по-популярни у нас.

Още девет български филма имат отличие от кинофестивала в Карлови вари, а Катя Паскалева печели през 1976 г. отличие за принос в развитието на световното кино.

Карлови Вари (на чешки: Karlovy Vary); на немски: Karlsbad, Карлсбад) е град в Западна Чехия. Градът е известен със своите минерални извори, стъкларска и хранително-вкусова промишленост, както и със своя Международен кинофестивал, който се провежда тук всяка година през юли от 1946-та насам. Фестът се е утвърдил като най-значимия кинофестивал в Централна и Източна Европа. Открит е за обществеността и обикновено се посещава от много млади хора от цяла Европа. Бъдещето на фестивала продължава да бъде несигурно поради финансови проблеми и липса на интерес от страна както на правителството, така и на организаторите и зрителите. Сериозните проблеми довеждат до закриването на фестивала през 1992-а. През следващата година е основана фондация към кинофестивала в Карлови Вари, в която участие имат чешкото министерство на културата и управата на града и която помага на фестивала да се възроди. През 1994 г. фестивалът започва напълно нова традиция и самостоятелен живот.

Областта е богата на залежи на каолин, от които се получава суровина за производство на порцелан, развита е и индустрия за бутилиране на минерална вода и нейното опаковане. 

Тук се произвежда известният билков ликьор "Бехеровка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във