Банкеръ Daily

Свят

Фейсбук затяга правилата за своята услуга за предаване на живо

Компанията Фейсбук каза вчера, че затяга правилата за своята услуга за предаване на живо, преди среща на световни лидери, насочена към ограничаване на насилието в интернет след касапницата в Нова Зеландия.

Въоръжен мъж уби 51 души в две джамии в град Крайстчърч на 15 март, като предаваше нападенията на живо във Фейсбук. Това беше най-смъртоносната стрелба в мирно време в Нова Зеландия и предизвика призиви към технологичните компании да направят повече за борба с екстремизма при използването на техните услуги.

Фейсбук каза в изявление, че въвежда политика на "едно провинение" за използването на нейната услуга за предаване на живо, предвиждаща временно ограничаване на достъпа на хора, срещу които е предприето дисциплинарно действие заради нарушаване на най-сериозните правила на компанията където и да е на нейния сайт.

Тези, които извършват нарушение за първи път, ще бъдат временно спирани да използват услугата за предаване на живо за определен период от време, каза компанията. Тя също така разширява обхвата на нарушенията, за които се предвижда временно спиране на услугата за предаване на живо.

Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн каза, че промяната се отнася до ключов елемент от подета от нея инициатива за спиране на разпространението на насилието в интернет, известна като "Призива от Крайстчърч".

"Решението на Фейсбук да постави ограничения върху предаването на живо е добра първа стъпка към ограничаване на приложението, използвано като инструмент от терористи, и показва, че се действа по "Призива от Крайстчърч", каза тя в имейл от нейния говорител.

Фейсбук не уточни при какви нарушения ще се прилага политиката за едно провинение, нито колко дълго ще продължава временното спиране на достъпа, но говорителка каза, че при новите правила не би било възможно стрелецът да използва услугата за предаване на живо от своя профил.

Компанията каза, че планира да разшири ограниченията към други области в идните седмици, като започне от това да попречи на същите хора да създават реклами във Фейсбук. Тя също така заяви, че ще финансира изследвания в три университета за методи за откриване на манипулирани медии, каквито системите на Фейсбук се мъчеха да засекат след нападението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във