Банкеръ Daily

Свят

Фейсбук премахва руски фалшиви профили - заплаха за изборите в САЩ

Интернет компанията Фейсбук заяви, че е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Фейсбук каза, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Фейсбук заяви, че мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки Инстаграм. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа Туитър каза, че е работила с Фейсбук за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Междувременно американски федерален прокурор в щата Пенсилвания заяви, че е започнал разследване за малък брой изхвърлени бюлетини, подадени по пощата за предстоящите президентски избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Прокурор Дейвид Фрийд каза, че негов колега е подал сигнал за случая до неговата канцелария и до ФБР.

"Малък брой" бюлетини на военни са били изхвърлени, потвърди Фрийд, без да даде подробности защо е било направено това.

По думите му девет бюлетини са били изхвърлени, а после - намерени. Седем от тях са били за президента Доналд Тръмп, а две са били отново запечатани в своя плик от местни изборни служители и не е известно кой кандидат е бил подкрепен.

Новината за разследването в колебаещия се щат Пенсилвания, който беше спечелен от републиканеца Тръмп през 2016 г. с разлика от 44 000 гласа, може да засили опитите на президента да посее съмнения в легитимността на предстоящите през ноември избори, отбелязва Ройтерс.

Той често твърди без доказателства, че гласуването на повече хора по пощата ще доведе до измами. В същото време демократите насърчават този метод на упражняване на правото на вот, за да могат американците да гласуват безопасно по време на пандемията от новия коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във