Банкеръ Daily

Свят

"Фейсбук" премахна 1.3 милиарда фалшиви профила

Днес компанията Facebook Inc съобщи, че е изтрила 1.3 милиарда фалшиви профила във водещата социална мрежа между октомври и декември 2020 г. В съобщението се отбелязва, че има над 35 000 служители, работещи за борба с дезинформацията, публикувана на тази платформа.

От Facebook също така са премахнати повече от 12 публикации за COVID-19 и ваксини, които наетите поне 80 здравни експерти, работещи на 60 езика, са обозначили като дезинформация.

"Ние също така разследвахме и закрихме прикрити операции за въздействие в чужбина и вътре в страната, които разчитат на фалшиви профили", се казва още в съобщението на компанията.

В него е отбелязано, че през последните 3 години са премахнати над 100 мрежи за координирано неавтентично поведение (CIB) от платформа. 

В текста се обяснява, че има ефект от поставянето на етикет за съмнително съдържание и дезинформация - когато го видят, 95% от хората не отварят, за да прочетат какво има зад заглавието, и не го споделят. При разкриване на хората и местата, от които се публикува усилено дезинформация, те биват ограничавани в разпространяването ѝ и изключвани от социалната мрежа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във