Банкеръ Daily

Еврокомисията настоява

Фейсбук и Гугъл да плащат на издателите за новини

Евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за акт за цифровите услуги и за акт за цифровия пазар.

Евродепутатите настояват да се сложи край на цифровия Див запад и технологичните гиганти да започнат да си плащат.

Те предлагат технологичните гиганти като Фейсбук и Гугъл да плащат повече за новинарското съдържание, което качват на платформите си. Така ще  бъде последван примерът на Австралия, която е на път да въведе най-строгото регламентиране, изискващо да се плаща както за показване на връзка към статиите, така и за споделянето им в социалните мрежи, пише. “Файненшъл таймс”.

В Европа издателите вече разполагат с приетата през 2019 г. Директива за авторското право и сродните му права в единния цифров пазар. Тя им позволява да получават заплащане за откъсите от статии, които се появяват онлайн. На тази основа през изминалите месеци Гугъл и Фейсбук бяха принудени да сключат поредица от лицензионни споразумения с издателски обединения, за да могат да показват статии от техните медии.

Евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за акт за цифровите услуги и за акт за цифровия пазар. Тези два законодателни текста ще наложат правила за поведение на цифровите платформи и мерки за премахване на вредно или незаконно съдържание онлайн, включително опити за дезинформация.

Депутатите обаче искат да предотвратят ограничаването на основните свободи и налагането на цензура.

Марина Калюранд (С&Д, Естония) заяви, че настоящите мерки срещу дезинформацията и езика на омразата в интернет “не са достатъчни, за да се противопоставят на атаката срещу нашата демокрация“.

Тя посочи, че „след бунтовете на Капитолийския хълм във Вашингтон за всички нас е ясна крайната цена на това да позволим на дезинформацията и омразата да се разпространяват без пречки онлайн“.

Калюранд приветства предложенията за законодателство: „Това е нашата възможност да покажем пътя и се надявам, че ще го направим заедно със съюзниците си в САЩ и другаде“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във