Банкеръ Daily

Свят

Федерика Могерини се обяви против изолацията на Куба

Федерика Могерини в Хавана

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини разкритикува политиките, които изолират Куба, с което според кубински анализатори е имала предвид президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА.

"Има хора, които се опитват да изолират Куба. Ние европейците искаме, напротив, да покажем, че сме по-близки до вас от когато и да било", каза Могерини на академична конференция в Хавана.

"Изправени срещу тези, които издигат стени и затварят врати, ние европейците искаме да градим мостове и да отваряме врати чрез сътрудничество и диалог", добави тя.

Това е първото посещение на Могерини в Куба, откакто през ноември влезе в сила споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба. То ще е нова правна рамка за двустранни отношения, включително политически диалог, сътрудничество и съвместни действия в международни форуми.

Отношенията между ЕС и Куба се определят основно от общата позиция от 1996 г., в която Брюксел настоява за подобряване на положението с човешките права в Куба и преход от еднопартийна държава към демократичен плурализъм.

"Диалогът за човешките права ни позволи да повдигнем този въпрос както в Европа, така и в Куба, макар и да имаме различия в позициите си", посочи Могерини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във