Банкеръ Daily

Свят

Федерален съд отказа да възстанови заповедта на Тръмп за имигрантите

Федерален апелативен съд отказа да възстанови спорната заповед на американския президент Доналд Тръмп, затваряща границите за бежанци и посетители от седем държави с предимно мюсюлманско население. Единодушното решение на съдебния състав в Сан Франциско означава, че заповедта остава извън сила, докато по-долната инстанция се произнесе по жалбите на щатите Вашингтон и Минесота. Реакцията на Тръмп не закъсня. Той написа в Туитър, че решението на апелативните съдии поставя на карта националната сигурност и се зарече да продължи съдебната битка.

Според Белия дом временната забрана цели недопускане в Съединените щати на бойци от екстремистки групировки като "Ислямска държава", предрешени като имигранти. Според жалбоподателите обаче разпорежданията на президента нарушават конституционното право за свободно пътуване и вредят на бизнеса и образованието. Генералният прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън отправи остри критики към президентската администрация.

"Когато едно постановление е прието по този начин - с малко мисъл, малко планиране и малък надзор - то създава хаос в цялата страна, който има реално отражение върху живота на обикновените хора у нас и в чужбина. Зад всички тези съдебни процедури и конституционни разпоредби е животът на нормалните хора и бъдещето на нашата страна", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във