Банкеръ Daily

Свят

Фед остави лихвите непроменени въпреки натиска на Тръмп

Джером Пауъл

Федералният резерв запази основните лихвени проценти непроменени въпреки мощните призиви на президента Доналд Тръмп за намаляването им.

Председателят на Фед Джером Пауъл и Комитетът по парична политика прецениха, че ще се придържат към вече очертания план, утвърден по-рано тази година. "Не виждаме сериозни аргументи да придвижим лихвите в каквато и да е посока", заяви Пауъл на пресконференция в сряда вечерта. 

"Предвид развитието на глобалната икономиката и финанси и заглушения инфлационен натиск, Комитетът ще бъде търпелив", се казва в изявление на Комитета по парична политика на Фед. 

Федералният резерв оценява пазара на труда в САЩ като "силен". Според централната банка икономическата активност продължава да нараства със солидно темпо, въпреки че се забелязва забавяне при разходите на домакинствата и бизнес инвестициите през първото тримесечие на 2019 г.

Президентът Доналд Тръмп се опита да окаже натиск върху Фед за намаляване на лихвите, отчитайки, че дори минимално орязване "ще изстреля икономиката на САЩ като ракета". 

Но Джером Пауъл, който бе назначен на поста си от Тръмп, защити независимостта на Федералния резерв, заявявайки, че това е политически независима институция, която не приема краткосрочни и политически съображения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във