Банкеръ Weekly

Свят

ФБР спечели надпреварата за Белия дом

Удар след удар. Това понесе кампанията на Хилари Клинтън за президент на Съединените щати в последните дни преди вота и ако до неотдавна изглеждаше, че бившата Първа дама ще надвие с лекота съперника си Доналд Тръмп, сега интригата в състезанието за Овалния кабинет се завърна.

Атаката дойде от неочаквана посока - от Федералното бюро за разследване на САЩ. Първият и най-тежък удар бе нанесен, когато на 28 октомври шефът на бюрото оповести, че възобновява разследването срещу Клинтън заради това, че в качеството си на държавен секретар е ползвала личния си мейл за служебни нужди. Разследването бе прекратено през лятото с мнение, че нищо важно не е изтекло, но сега у ФБР попадна нов масив мейлове на Клинтън, отправени до най-близката й сътрудничка Хума Абедин, чийто съпруг е разследван за развращаване на непълнолетни. Това накара директора на ФБР Джеймс Коми да уведоми Конгреса за възобновяването на следствието. Коми веднага бе обвинен от демократите, че нарушава правилото, според което службата не бива да влияе на предизборната борба, но той се оправда, че бил длъжен да информира законодателите.

И ако някой случайно е повярвал в искреността му, едва ли е останал на същото мнение, когато четири дни по-късно - точно седмица преди изборите, ФБР публикува архив от приключилото дело срещу президента Бил Клинтън във връзка със спорната амнистия на борсовия дилър Марк Рич. А делото - случайно? - е било поверено на… Джеймс Коми.

Що се отнася до Тръмп, намесата на Коми не би могла да дойде в по-подходящ за него момент. През целия октомври милиардерът бе поставен в позицията на защитаващ се от обвиненията в сексуална агресия. На телевизионните дебати с конкурентката си той не успяваше да поеме инициативата и държеше отбранително поведение, което логично се отразяваше на рейтинга му сред избирателите. Стигна се дотам, че на последния диспут Тръмп направо заяви, че може и да не признае изборните резултати, ако прецени, че са фалшифицирани - и това му докара още повече негативи.

В момента, когато въпросът бе не дали, а с колко ще загуби републиканският кандидат, разкритията на Коми дойдоха като манна небесна за кампанията му. Усмивката се върна на лицето му и той обяви, че последният скандал е "по-голям от Уотъргейт" - по алюзия с аферата, коствала президентския пост на Ричард Никсън. Ролите на двамата кандидати се размениха. Клинтън бе принудена да се защитава, а ръководителката на кампанията на Тръмп - Келиан Конуей, се възползва от променената ситуация, за да зададе въпроса защо никой не пита Клинтън дали ще приеме резултата, ако изгуби - предвид оспорването от нейна страна на действията на ФБР и неговия директор. "Кога ще я попитаме дали не подстрекава към насилие?", попита тя по аналогия с обвиненията към Тръмп след последните дебати.

Още една аналогия бе задействана - милиардерът бе призоваван да оттегли кандидатурата си след разкритията за сексуалните му набези, а сега подобни призиви бяха отправени към съперницата му. Дългогодишният автор на "Чикаго Трибюн" Джон Кас изтъкна, че ако демократите сами спазват високите морални стандарти, които налагат на хората, те би трябвало да поискат от г-жа Клинтън незабавно да се оттегли и нейният кандидат за вицепрезидент - сенаторът Тим Кейн от Вирджиния, да я замести.

Очевидно е, че американската политическа система се срива; политическите елити са наясно с това и са уплашени, смята Кас. "Варваринът пред портите" Доналд Тръмп е симптом за явлението, но не и причина, докато Хилари Клинтън и съпругът й Бил са и причина, и следствие, е диагнозата му.

Клинтън, разбира се, не би могла да се вслуша в подобни призиви, а и технически оттеглянето й вече е невъзможно, тъй като предварителното гласуване започна. Тя продължи борбата - от една страна, с обвинения срещу действията на Джеймс Коми, от друга - с постоянно изтъкване на слабостите на Тръмп, заради които го бе повела в надпреварата, главно неуважителното му отношение към жените. Дали тази тактика ще й осигури все пак победата е трудно да се прогнозира, но дори да се пребори за Белия дом, последните събития ще й нанесат такива щети, че на практика ще влезе в Овалния кабинет с вързани ръце. Така смята Даръл Деламейд от финансовия сайт "Маркет уоч", филиал на информационната група "Дау Джоунс". Деламейд се върна на аналогията с "Уотъргейт", като отбеляза, че когато през 1972-ра избухва скандалът, Никсън поне разполага със свой екип в Белия дом, тъй като започва втори мандат. За разлика от него, благодарение на разкритията на "Уикилийкс", целият антураж на Клинтън, като се почне от шефа на щаба й Джон Подеста и се стигне до Хума Абедин, е така дискредитиран, че никой от тях не би могъл да заеме отговорна длъжност в новата администрация.

Деламейд отбелязва също така, че въпреки раздухването на страховете какво би се случило, ако Тръмп стане президент, здравият баланс между институциите в американската политическа система няма да му позволи никакви залитания към авторитаризъм, дори и такива идеи да се въртят из главата му.

В крайна сметка - какъвто и да е резултатът от предстоящия вот, намесата на ФБР вече е дала отпечатъка си върху него. Кампанията на Тръмп бе извадена от почти клинична смърт и ако милиардерът влезе в Белия дом, може да се смята, че дължи това изцяло на ръководството на бюрото. Колкото до Клинтън, дори евентуалният й успех няма да я отърве от сенките от миналото й, с които грижливо се разпореждат Джеймс Коми и служителите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във