Банкеръ Daily

Свят

ФБР ще разследва убийството на малтийската журналистка

САЩ осъдиха убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция и заявиха, че ФБР е откликнало на искането на малтийските власти да помогне в разследването на бомбения атентат срещу нея, предаде Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ осъждат "възможно най-категорично ужасния акт на насилие, извършен срещу" Галиция. Американската страна окачестви убийството като "долно нападение" срещу репортер, посветил се на борбата с корупцията.

"Отзовахме се бързо на искането на премиера (на Малта) за помощ. Малтийското правителство и полиция са във връзка с ФБР по разследването и ФБР предоставя конкретна помощ", каза Науърт. Тя призова за "цялостно, прозрачно и независимо" разследване.

"Бомба уби журналистка в Малта, която пишеше за Панамските документи", гласи заглавие на в. "Вашингтон пост". Посещенията на създадения й през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта, пише вестникът и отбелязва, че неотдавна тя се е уведомила полицията за получавани заплахи.

Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни теми - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийската индустрия на онлайн хазарта и мафията. Най-новите й разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в афера със свързани с тях офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във