Банкеръ Daily

Свят

ФБР: Руски хакери стоят зад катарската криза

Следователи от ФБР смятат, че руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция в края на май, съобщи снощи Си Ен Ен, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта й фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Целта на Русия чрез тази кибератаката била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение срещу агенция КНА.

В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавна информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително "Ал Джазира".

В понеделник Саудитска Арабия и пет нейни съюзници, включително Египет, скъсаха отношенията си с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма, което предизвика голяма дипломатическа криза в региона.

Междувременно и Ислямска република Мавритания официално обяви скъсването на дипломатическите отношения с Катар, съобщи телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС.

Мавритания е съюзник на Саудитска Арабия и подкрепя военната й интервенция в Йемен, отбелязва агенцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във