Банкеръ Daily

Свят

ФБР, ЦРУ и АНС: Китайските смартфони са заплаха за сигурността

Ръководителите на ФБР, ЦРУ и Агенцията по национална сигурност на САЩ препоръчват на американците да не използват смартфоните на китайските компании Huawei и ZTE, тъй като смятат, че те са заплаха за сигурността.

Според Си Ен Ен ръководителите на трите агенции са изразили това свое мнение по време на изслушванията пред специалния комитет по разузнаването на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

В рамките на едно от заседанията сенаторът републиканец Том Котън е предложил на ръководителя на ФБР Кристофър Рей, на директора на ЦРУ Майкъл Помпео и директора на АНС Даниел Коутс да вдигат ръката си, в случай че смятат за препоръчително сънародниците им да използват продуктите на горепосочените китайски компании. Никой от тях обаче не е отговорил на това искане.

По мнението на Рей допускането на компании „подчинени на чужди правителства“ в телекомуникационната инфраструктура на САЩ е твърде рисковано. „Това създава предпоставка за злонамерени изменения или кражби на информация. Създава и условия за таен шпионаж“, цитира телевизията думите на Рей пред комисията.

По-рано американският телекомуникационен гигант Verizon Communications отказа да продава смартфоните на Huawei. Според „Блумбърг“, решението на компанията е било взето под натиск от правителството на САЩ, което подозира производителя в сътрудничество с китайските разузнавателни служби. Според американските служители на смартфоните на тази компания могат да бъдат инсталирани програми, които спомагат за незаконното проследяване на потребителите. Преди това AT&T взе аналогично решение по същата причина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във