Банкеръ Daily

Свят

Фаучи поиска Китай да публикува досиетата на лаборанти от Ухан

Главният експерт на САЩ по заразни болести доктор Антъни Фаучи призова Китай да оповести медицинските досиета на служители в лаборатория в Ухан, от които може да бъде получена ценна информация за това дали коронавирусът се е появил в резултат на изтичане от лаборатория, пише в. "Файненшъл таймс".

"Искам да видя медицинските досиета на тримата души, за които има данни, че са се разболели през 2019 г. Наистина ли са се разболели и ако са се разболели, от какво са се разболели?", пита Фаучи, цитиран от "Файненшъл таймс".

Произходът на коронавируса е тема на разгорещени дискусии, като обект на сериозен интерес от страна на американските разузнавателни служби е информацията, че няколко изследователи в китайска лаборатория по вирусология в град Ухан, където започна коронавирусната пандемия, са преминали през сериозно боледуване през 2019 г., само месец преди да бъдат съобщени първите случаи на заразяване с Covid-19.

Китайските учени и власти обаче последователно отхвърлят хипотезата, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория, и твърдят, че той може да се е появил първо в други региони на Китай и след това да е достигнал до Ухан. Те не изключват и възможността вирусът да е бил внесен в Китай от чужбина в партиди със замразена храна.

"Файненшъл таймс" съобщава, че доктор Фаучи продължава да е на мнение, че вирусът първоначално е бил предаден на хората при контакт с животни, като не изключва възможността служителите в уханската лаборатория да са се заразили с вируса от други хора извън нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във