Банкеръ Daily

Свят

Фаучи: Новият щам не е по-опасен от стария и ще се поддава на ваксини

Здравните експерти в САЩ смятат, че заболяването от открития във Великобритания нов щам на коронавируса вероятно е също толкова тежко и вероятността да е устойчив към ваксините е същата, но трябва да бъде приеман много сериозно, заяви водещият специалист на САЩ по заразните болести д-р Антъни Фаучи, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорейки пред Си Ен Ен, Фаучи подкрепи решението на американските власти да изискват негативни тестове за COVID-19, преди да допуснат пристигащи от Великобритания в САЩ, но отказа да изрази мнение дали тази стъпка е трябвало да бъде предприета по-скоро.

Според него новият щам е нещо, "което трябва да се следи много внимателно" и американските експерти го разглеждат в момента.

Според британски експерти ваксините, които се разпространяват в момента, вероятно ще могат да се справят с новия щам на коронавируса, но американските здравни експерти ще извършат и собствени проучвания, подчерта Фаучи. Според него САЩ са в критична фаза на пандемията.

По данни на университета Джонс Хопкинс броят на случаите в САЩ надхвърля 19 милиона, само шест дни, след като достигна 18 милиона заразени. Броят на заразените нарасна повече от два пъти за по-малко от два месеца, отбелязва АП.

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ вече надхвърля 332 000, повече от 1 на всеки 1000 американци. Общият брой на населението на страната е 331 милиона.

В САЩ живее около 4 на сто от населението на света, но страната е регистрирала близо 24 на сто от общия брой на случаите на коронавирус и 19 на сто от свързаните с COVID-19 смъртни случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във