Банкеръ Daily

Свят

Фармацевтичната индустрия може да получи милиарди, за да спаси ЕС от кризата

Европейските институции се обединиха около тезата, че първо ще помислят за здравето, а след това за спасяване на икономиките на страните членки. Общността е все по-слаба пред разрастващата се епидемия, а разработването на ефикасна ваксина се оказа трудна задача дори за най-добрите лаборатории. В отговор Европейският съюз обяви, че осигурява средства за спешно разработване на ваксини и методи на лечение без да пести средства.

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на ЕС на кризата с коронавируса. Затова фармацевтичната индустрия ще получи милиони, а може да окаже и милиарди, за да мобилизира целия си капацитет в най-кратки срокове. 

Подкрепа за науката

Европейската комисия е заделила 47,5 млн. евро за 17 изследователски проекта по програмата "Хоризонт 2020", която финансира научна дейност. В тези проекти участват 136 изследователски екипа от ЕС и извън него. Те работят по подобряване на подготвеността и реагирането на здравни кризи чрез разработването на по-добри системи за наблюдение и контрол върху разпространението на вируса. Друга цел на разработките са бързи диагностични тестове на място, които да позволяват по-бързо и по-прецизно определяне на диагнозата, както и нови лечения и разработване на нови ваксини.

Европейската комисия събира също така до края на март предложения за изследвания за разработване на лечения и диагностика във връзка с настоящата епидемия, както и за засилване на готовността в бъдеще. Това се организира в рамката на Инициативата за иновативни лекарства, която представлява публично-частно партньорство между ЕС и фармацевтичната индустрия и също получава финансиране чрез “Хоризонт 2020”. Общата инвестиция се очаква да бъде 90 млн. евро, като половината пари ще бъдат осигурени от бюджета на ЕС, а останалото - от бизнеса.

На 16 март Комисията предложи финансова помощ от 80 млн. евро на CureVac, германска компания за разработване на иновативни ваксини. Целта е да бъде подкрепено производството на ваксина срещу коронавируса, като ЕС чрез "Хоризонт 2020" предоставя гаранция на заем за същата сума, който в момента е в процес на разглеждане от Европейската инвестиционна банка.

Резултатите 

ЕС вече има няколко действащи механизма за финансиране на проекти, свързани със здравни кризи. Сред подкрепените инициативи включват PREPARE – проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия, и Европейски архив на вирусите – виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране.

Финансиране получават и малки и стартиращи предприятия за разработване на иновативни решения, които биха могли да са от полза при епидемии. Например, EpiShuttle е система за изолация и транспортиране на пациенти, а m-TAP е технология за филтриране на въздуха и премахване на вируси.

Разширяване на обхвата на фонд „Солидарност“

Евродепутатите  приеха  на 30 март предложението за разширяване на фонда за реакция при кризи. Мерките ще осигурят до 800 милиона евро за европейските страни през 2020 г. Операциите, които ще отговарят на условията на финансиране, вече ще включват извънредни ситуации в областта на общественото здравеопазване, включително медицинска помощ, както и мерки за предотвратяване, наблюдение или контрол на разпространението на болестите.

Колко ще струва

От януари досега Европейският съюз е мобилизирал 47,5 млн.евро за 17, работещи вече, европейски проекта. Те обединяват усилията на 136 научноизследователски организации в цяла Европа за търсене на ускорени решения по отношение на диагностиката, лечението и ваксината за COVID-19. 90 млн. евро е очакваният ресурс в рамките на публично-частното партньорство между ЕК и фармацевтичната индустрия (Инициативата за иновативна медицина). Сериозна роля е отредена на стартъпите и малките и средни предприятия в рамките на Европейския иновационен съвет (164 млн. евро е общото финансиране по тази покана). Европейската комисия е получила около 1 000 предложения от тях за иновативни решения за справяне с това предизвикателство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във