Банкеръ Weekly

Свят

Фармацевтичната абстиненция на Европа

До 80% от активните съставки в медикаментите идват от Китай и Индия.

Европа е на път да остане без лекарства.
S 250 3b689c22 d309 4fa6 81f0 ffc232e1a6d4

Европа е поставена пред изключителната опасност да остане без лекарства и основни медицински консумативи. Епидемията от коронавирус показа, колко зависим е континентът от производствата в Китай, Индия и други азиатски държави. Затова евроинституциите обявиха план за възраждането на фармацевтичното производство в общността, независимо че вносът е много по-евтин.

 

Планът за лекарствата ще бъде разгледан на пленарната сесия на Европейския парламент през септември. Настояването е Европа да гарантира независимостта си в сферата на здравеопазването като осигури снабдяването, възстанови местното производство и подобри координацията между държавите членки.

Трябваше да дойде "китайската чума", че Европейският съюз да си даде сметка за очевидното: 40% от предлаганите в общността лекарства произхождат от страни извън общността, а 80% от активните фармацевтични съставки се произвеждат в Китай и Индия.

През април илюзиите рухнаха окончателно: университетски болници предупредиха за опасността от изчерпване на запасите от основни лекарства - анестетици, антибиотици, препарати за отпускане на мускулите и други. Заради намалялото производство, ограниченията за износ от трети държави и стремежът към трупване на резерви по време на здравната криза.

Колко зависими сме от Китай и Индия?

Доклад на Европейската комисия показва, че между 2000 и 2010 г. недостигът на широко използвани лекарства се е увеличил многократно, като над половината от хронично липсващите продукти са лекарства за лечение на ракови заболявания, инфекции и смущения на нервната система (епилепсия и Паркинсон). Съществуват редица причини за проблема. Част от тях са свързани с производството, с неочаквани пикове в търсенето - вследствие на епидемии или природни бедствия, но също така и заради различните цени, които се определят на национално ниво и които могат да направят продажбата в една страна далеч по-изгодна от продажбата в друга.

По всичко личи, че Европейският съюз все повече зависи от вноса на активни вещества, химически суровини и лекарства от външни страни - основно Индия и Китай. Дефицитът на маски и дезинфектанти през март и април може да се окаже по-малкият проблем, защото полека лека от европейските аптеки и складове на едро

започнаха да изчезват редица животоспасяващи лекарства,

чиито активни субстанции се произвеждат в трети страни.

Например, през 2019 г. Китай е произвел активни субстанции за лекарства на стойност 71 милиарда долара. А Индия, която е вторият по големина производител на лекарствени субстанции и активни вещества, в момента изпитват остър недостиг на медикаменти и лекарства заради свит внос на готови крайни продукти. Още на 3 март правителството в Делхи ограничи износа на 26 активни вещества, препарати и лекарства, включително парацетамол.

Еврокомисията отправи предупреждение към страните членки за реален риск от дефицит

на спринцовки и друго оборудване за масово ваксиниране.

Комисията съветва правителствата на 27-те държави членки да обмислят общи поръчки на консумативи, като целта е да се намали рискът от едновременни зарази с коронавируса и с грип през есента.

"Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам за истинска фармацевтична индустриална стратегия", коментира евродепутатът Натали Колен-Йостерле (ЕНП, Франция) от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

През юли Европарламентът призовава за повече самостоятелност и по-добре координирани стратегии за справяне с недостига на лекарства. Но предупреди, че става дума за продължителен процес, който ще глътне много пари и ресурси.

Евроскептиците обвиняват брюкселските чиновници,

че са унищожили напълно тази индустрия.

Например - в България са се произвеждали редица жизненоважни субстанции (като метамизол и пирацетам), но тяхното производство е спряло отдавна.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да предложи начини за бързо възстановяване на фармацевтичното производство, като се започне от основни и стратегически медикаменти. Те насърчават въвеждането на финансови стимули за индустрията, но в съответствие с правилата за държавна помощ. И приветстват новата здравна програма на Общността - EU4Health, чиято цел е да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни. Бюджетът

на програмата е 9.4 млрд. евро

и той би трябвало да позволи инвестиции с ключови производства.

Здравни експерти от евроинституциите съветват държавите членки да споделят добрите практики в управлението на запасите от лекарства и оборудване и да създадат координирани здравни стратегии, включително и организиране на съвместни обществени поръчки.

На първо време, Европейската комисия може да създаде общ резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като

„Европейска спешна аптека“,

за да минимизира недостига на медикаменти. Най-важното е всички от общността да имат равен достъп чрез нов механизъм за справедливо разпределение.

Освен това, трябва да се улесни доставката и размяната на лекарства между страните. Но затова трябва да бъдат приети по-гъвкави правила за форматите на опаковките, процедурите за повторна употреба, по-дълги срокове на годност и...

използването на ветеринарномедицински продукти.

Шефът на Института за световна икономика Габриел Фелбермайер смята, че фармацевтичната промишленост също ще извлече своите поуки.

"Коронавирусът ще доведе до реорганизиране на веригата на доставките", твърди той, а на свой ред и политиците сигурно ще подкрепят този процес със стимулиращи мерки, например - с данъчни облекчения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във