Банкеръ Daily

Свят

Фараж рестартира партията "Брексит", този път срещу ограниченията

Водещият агитатор за Брексит Найджъл Фараж ще възобнови дейността на своята Партия на Брексит, само че този път тя ще се бори срещу пълното затваряне на Великобритания заради коронавируса и ще се казва "Реформирай Обединеното кралство" (Reform UK), съобщи вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Новата партия, която ще бъде обявена днес от Фараж и председателя на Партията на Брексит Ричард Тайс, ще подкрепя политика на "целенасочена защита" от коронавируса само за най-уязвимите, посочва вестникът.

Партията на Брексит беше създадена в началото на 2019 г. от Фараж, чието агитиране с години срещу членството в Европейския съюз изигра важна роля за организирането на референдума през 2016 г., на който Обединеното кралство гласува да напусне ЕС.

Вчера британският премиер Борис Джонсън обяви, че Англия ще влезе в общонационална карантина от четвъртък, 5 ноември, като част от усилията да се спре разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.

Магазините, които не се определят като такива от първа необходимост, както и развлекателните заведения като пъбове, барове и ресторанти се затварят до 2 декември. Заведенията ще могат да продължат единствено да предлагат храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете. Въпреки това училищата и другите образователни институции остават отворени, дейността си засега ще продължат парламентът и съдилищата.

"Коледа ще бъде различна тази година, може би много различна, но искрената ми надежда и вяра е, че чрез вземането на строги мерки ще можем да позволим семействата в страната да са заедно", допълни той.

Решението на Джонсън ще натежи допълнително върху бюджетния дефицит на Великобритания и британския дълги от 2 трлн. пуанда и вероятно ще доведе до нов икономически спад през последното тримесечие на годината.

Властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията, действащи на тяхна територия, които в момента като цяло са по-строги от действащите в Англия.

Коронавирусната епидемия в Обединеното кралство напредва по-зле от "нашия приемлив най-лош сценарий". Това заяви британският финансов министър Руши Сунак по Би Би Си Радио 4.

По думите му новият локдаун във Великобритания ще помогне да се предотврати "криза" в Националната здравна служба и че тези мерки ще запазят смъртността от COVID-19 под нивата, регистрирани по време на първата вълна на пандемията през пролетта.

Той също така посочи, че британското правителство ще се стреми да премахне четириседмичното блокиране в началото на декември, като това негово изявление идва само ден след като друг британски министър заяви, че може да се наложи удължаване на локдауна, предаде БНР. В неделя вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че блокирането може да бъде удължено.

"Надеждите и очакванията ни са, въз основа на всичко, което знаем днес, че тези мерки ще бъдат достатъчни, за да доведат коефициента на репродукция на коронавируса (отчитащ броя нови инфекции от един носител на COVID-19) да достигне нивото, от което се нуждаем, и следователно можем да се върнем към диференцирания подход“, каза Сунак пред Би Би Си радио.

Руши Сунак също така каза, че ще увеличи финансовата подкрепа за самонаетите, след като през уикенда той обяви едномесечно завръщане към държавната програма за субсидиране на 80% от заплатите на заети хора, които са временно съкратени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във