Банкеръ Daily

Свят

Facebook спря 70 000 приложения заради риск от теч на лични данни

Facebook обяви, че е преустановил действието на десетки хиляди приложения заради потенциален риск за спазването на личната неприкосновеност на потребителите му след вътрешна проверка на милиони приложения, предаде АФП.

Социалната мрежа е извършила тази проверка след скандала с Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica). Миналата година бе разкрито, че британската фирма е извършвала кампании за масова манипулация с цел повлияване на американските и британските избиратели чрез приложения във Фейсбук за референдума за Брексит във Великобритания и президентските избори в САЩ през 2016 г.

Проверката е извършена със съдействието на стотици адвокати, външни разследващи, анализатори на данни и инженери. Спрените приложения са дело на 400 софтуерни разработчици, но замразяването им не означава, че те непременно са заплаха за хората, заяви вицепрезидентът на компанията Айме Арчибонг.

Той уточни, че действието на някои приложения е било преустановено, защото те не са отговорили на молбите на Facebook за повече информация. 

В петък Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с президента Доналд Тръмп. Срещата лице в лице дойде, след като Зукърбърг разговаря с някои от най-суровите си критици в Конгреса по време на посещение си във Вашингтон. Тръмп е сред тези критици. 

Американските власти провеждат мащабна антимонополна проверка срещу технологичните гиганти, включително Amazon, Apple, Facebook и Google.

Миналата седмица четирите компании получиха писмо от Конгреса на САЩ с искане да предоставят подробна информация за техните бизнес практики, придобивания и предишни отношения с правителства по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във