Банкеръ Weekly

Конкуренция

Евроскептици ще си делят Италия

Конкурентите се дебнат: Ди Майо на фона на Салвини.

Матео Салвини и Луиджи ди Майо - тези имена, които допреди дни не говореха нищо на хората, които не следят отблизо италианската политика, днес са начело на новините на Апенините. А причината е, че са лидери на две политически сили - Северната лига и "Пет звезди", които имат претенции да са победители в парламентарните избори. Нещо повече, всеки от тях настоява, че именно нему се полага президентът Серджо Матарела да връчи мандат за съставяне на правителство.

Освен от претенциите за властта двете партии са обединени от още нещо: те успяха да канализират гнева на избирателите от икономическата стагнация, политическата парализа и управленското безсилие на политическата класа. Двете значително се различават в обещанията си - докато антисистемното движение "Пет звезди" се обявява за гарантиран базов доход и изчистване на политиката, дясната Северна лига поставя в центъра на проблемите имиграцията и проблемите в икономиката. Това обаче не им попречи да си поделят повече от половината от подадените на 4 март гласове.

Народът си каза думата, но въпросът е какво точно искаше да каже. Два са начините да бъдат разтълкувани изборните резултати, като и двата имат важни последици за Европа. Едната съществена промяна е, че за първи път водеща европейска страна, която е третата икономика в Евросъюза и е смятана за един от стълбовете му, ще има в парламента си евроскептично мнозинство. И "Пет звезди", и Северната лига призовават за пренаписване на договорите с общността, като отделен въпрос е как ще се стиковат за постигането на тази цел. Другото тълкуване на резултатите е, че италианците са станали не толкова евроскептици, колкото че искат да накажат управляващия елит заради упадъка, до който доведе страната, като това включва както Демократическата партия на проевропееца Матео Ренци, така и "Форца Италия" на легендата Силвио Берлускони.

Ако има нещо извън съмнение, то е, че изборният резултат ще промени отношенията между Италия и Европейския съюз. Нито "Пет звезди", нито Северната лига се обявяват за излизането на страната от блока, но и двете партии призовава за отслабване на обвързването с Брюксел, което според тях дърпа Италия назад. По какъв начин ще се осъществи това, засега можем само да гадаем.

В победната си реч на другия ден след изборите Матео Салвини, лозунгът на чиято партия бе "Италия на първо място", се обяви за една "различна" Европа, отдаваща по-голяма тежест на националните интереси пред общоевропейските ангажименти. Той се изказа ласкаво за унгарския премиер Виктор Орбан и поблагодари на лидера на френския крайнодесен Национален фронт Марин Льо Пен за подкрепата и приятелството й.

Същевременно, макар че се обявява срещу потисничеството на Брюксел, 44-годишният Салвини настоява за увеличаване на евросубсидиите за италианските земеделци, които са съществена част от електората му. Лидерът на Северната лига се отказа и от референдума за еврото, като сега поддържа позицията, че общата валута е била лоша идея, но отказването от нея ще струва прекалено скъпо.

Още по-неясни са намеренията на "Пет звезди", ако се стигне дотам, че движението  състави кабинет. Неговият лидер, 31-годишният Луиджи ди Майо, който пое поста от основателя й - комика Бепе Грило, заяви в деня след изборите, че партията му е водеща политическа сила в Италия, но е "постидеологическа" и ще търси коалиционни партньори на базата на решаването на конкретни проблеми, а не на идеологическа основа. Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта, като не пропусна да подчертае, че именно неговата формация има отговорността да даде правителство на Италия.

Думите на Ди Майо почти като ехо повториха изказването на Матео Салвини, че е единственият възможен кандидат от десницата за министър-председател на Италия, така че се очертава интересна интрига. И макар че Салвини вече получи подкрепата на Берлускони, това няма да му стигне, за да оглави страната. Още повече че лидерът на досега управлявалите демократи Матео Ренци се зарече, че партията му ще остане в опозиция и въпреки подадената оставка заради слабото й представяне няма да напусне поста си, докато не бъде съставено правителство. Ако изобщо това някога се случи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във