Банкеръ Daily

Свят

Еврорегулаторът оценява три обещаващи лекарства срещу Ковид

Емър Кук

Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на съсиреци и ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване.

Тя отбеляза, че проверката на въздействията от ваксината продължава, както и че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора. По нейните думи не може все още да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчно.

Кук добави, че ЕАЛ оценява три обещаващи лекарства срещу новото заболяване. Тя съобщи, че предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината "Спутник". По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия. Кук допълни, че ЕАЛ продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на "Новавакс" и "КюрВак".

Тя съобщи, че доставките в ЕС на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), която вече бе одобрена от ЕАЛ, започват от края на април. Кук отбеляза, че тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност.

Ръководителят на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина съобщи пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци. Износът на ваксини от ЕС ще остане ограничен, засега не се знае докога, добави тя. Галина отбеляза, че ОЛАФ и Европол работят срещу черния пазар на лекарства, където се разпространяват препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с "АстраЗенека" създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността, коментира тя. По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едва една четвърт от заявените от ЕС количества, защото използва само един завод за изпълнението на европейския договор.

По нейните думи "Пфайзер" и "Модерна" изпълняват договорите и е имало само леки смущения в доставките за ЕС. Тя поясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.

Междувременно швейцарската мултинационална здравна компания F. Hoffmann-La Roche AG обяви днес, че разработеният от нея коктейл от антителата казиривимаб (casirivimab) и имдевимаб (imdevimab) се е доказал като 70% ефективен при предотвратяване на риск от хоспитализация или смърт на хора, заразени с коронавирус, в сравнение с предоставяно плацебо при нехоспитализирани пациенти, предде БНР.

Изпитването във фаза 3 на коктейла между казиривимаб и имдевимаб сред 4567 участници в проучването също така е показало, че коктейлът има "способността да намали продължителността на симптомите на Covid-19 от 14 на 10 дни", отбелязват още от компанията.

"Новите инфекции продължават да нарастват в световен мащаб с над три милиона регистрирани случая през миналата седмица, така че този коктейл от изследвани антитела може да предложи надежда като потенциална нова терапия за високорискови пациенти - особено в светлината на скорошни доказателства, че казиривимаб и имдевимаб заедно запазват активността си срещу ключови нововъзникващи варианти на Covid-19", заяви главният медицински директор на фармацевтичната компания Roche Леви Гарауей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във