Банкеръ Daily

Свят

Еврорегулаторите препоръчват смесване на ваксините срещу COVID

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчаха прилагането на различни ваксини срещу COVID-19 върху едно лице, като казаха, че "комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК (mRNA) ваксини произвежда добри нива на антитела", предаде БНР. В своите технически препоръки и съвети EMA и ECDC отбелязват, че "представените данни подкрепят използването на смесени схеми векторна/иРНК ваксини. Въз основа на доказателствата, наблюдавани до момента и на съществуващите клинични познания, предоставянето като втора доза на иРНК ваксина на предишни реципиенти на единична доза векторни ваксини е стратегия за ваксинация, която е полезна от имунологична гледна точка с положително въздействие върху постигнатото ниво на защита от инфекция и заболяване".

В съответствие с мерките, които вече са взети от много държави членки, все по-голям брой клинични проучвания, подкрепени от реални доказателства, сега се разглежда възможността за използване на две различни ваксини срещу COVID-19 - или за първата и за втората доза от първичната (начален) курс, който е известен като хетероложна първична ваксинация, или използване на трета доза от различна ваксина срещу COVID-19 като бустер 3 до 6 месеца след първичния ваксинационен курс (хетероложно усилване).

Доказателства от проучвания за хетероложна ваксинация предполагат, че комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда добри нива на антитела срещу вируса Covid-19 (SARS-CoV-2) и по-висок Т-клетъчен отговор, отколкото при използването на същата ваксина (хомоложна ваксинация) независимо дали в първичен или бустер режим. Хетероложните схеми като цяло се понасят добре, посочват двете европейски агенции.

Използването на вирусна векторна ваксина като втора доза в схемите за първична ваксинация или използването на две различни иРНК ваксини е по-малко добре проучено, допълват те.

Понастоящем в Европейския съюз са одобрени четири ваксини срещу COVID-19 - двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, които са иРНК, двудозовата векторна ваксина AstraZeneca, както и еднодозовата векторна ваксина, разработена от Johnson & Johnson. EMA и ECDC продължават да призовават всички граждани на ЕС да бъдат напълно ваксинирани и да се придържат към последните препоръки за бустер ваксинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във