Банкеръ Daily

Свят

Европол няма данни за българи в редиците на Ислямска държава

"България засега е единствено държава-транзит на чуждестранни бойци към Турция и оттам към Сирия", заяви европейския координатор за борба срещу тероризма Жил дьо Кершов в отговор на въпрос на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат за тероризма, чуждестранните бойци и тенденциите в борбата с тероризма в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.  

Директорът на Европол Роб Уейнрайт допълни, че засега няма конкретни данни за българи в редиците на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

В дебата участваха още председателят на Eurojust Мишел Конинс, директорът на служба Глобални и многостранни въпроси в Европейската служба за външна дейност Мара Маринаки и председателят на работна група "Тероризъм" към Съвета на Европейския съюз Клаудио Галдзерано.

Българският евродепутат обърна специално внимание на притеснителната информация за участието на българи в редиците на Ислямска държава. Той попита участниците в дебата, дали имат по-конкретни данни за българи, биещи се в, или подпомагащи терористични организации, както и дали на българска територия има тренировъчни лагери на терористи. "Не на последно място, какви мерки смятате, че трябва да предприеме България, за да избегне втори терористичен акт като този в Сарафово?", попита още Радев.

От всички служби бяха единодушни, че заплахата от чуждестранните бойци е голяма - над 3 000 европейски граждани се бият в редиците на Ислямска държава. Те призоваха държавите-членки за повече действия с цел предотвратяване на радикализацията, прилагане на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН и засилено сътрудничество между службите за сигурност и разузнаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във