Банкеръ Daily

Свят

Европол: Арестуван е основен перач на пари в Европа

Полицаи са задържали в понеделник един от основните заподозрени за пране на пари на територията на Европа, предаде Франс прес, като се позова на Европол.

Операцията е била проведена в Южна Испания. Смята се, че заподозреният, който е от ирландско-британски произход, е изпрал повече от 200 милиона евро приходи от незаконни дейности.

Той е бил задържан "в резултат на международна правоприлагаща операция, ръководена от испанската Гражданска гвардия. Двама от неговите сътрудници също са задържани в Испания, а един - във Великобритания", съобщи днес Европол. Базираната в Хага европейска агенция за полицейско сътрудничество не разкри имената на задържаните

Според източници, близки до разследването, главният заподозрян е Джон Фрaнсис Мориси. 62-годишният мъж е известен като участник в международен престъпен картел, ръководен от Даниъл Кинахан, базиран в Дубай. 

Властите в САЩ обвиняват картела Кинахан в трафик на наркотици, пране на пари и нападения. Наскоро те нанесоха удар по престъпната организация и седем нейни членове с финансови санкции, които важат за целия свят.

От съобщението на Европол става ясно, че "Мориси и неговите сътрудници са обвинени в събирането и прехвърлянето на големи суми парични средства между престъпни организации в различни държави". Чрез използването на древния метод за разплащане "хавала" заподозрените са изпрали с помощта на посредници повече от 200 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във