Банкеръ Daily

Никола Димитров:

Европеизацията е основна цел на Северна Македония

Северна Македония ще продължи с опитите да търси достойно решение, уважавайки нашето право на самоопределение, в рамките на европейските принципи, заявил вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров, който участва вчера в европейска среща на върха в Прага в панел на тема "Обновяването след кризата, предизвикана от Ковид-19, като възможност за по-силна Европа от перспективата на страните от Западните Балкани, съобщава в."Нова Македония".

Димитров подчертал, че независимо от изхода, европеизацията на обществото остава ключова цел на правителството. Реформите ще продължат, тъй като истинската цел на присъединяването всъщност е именно европеизацията, внасянето на европейските стандарти у дома. В този процес, всякаква помощ от нашите приятели ще бъде добре дошла, подчертал Димитров.

САЩ призоваха България и Северна Македония да решат двустранните спорове извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел за членство на Северна Македония в Европейския съюз, заявил за радио "Гласът на Америка" говорителят на Държавния департамент, съобщава в. "Независен". Ние сме ясни в нашето желание да видим кандидатурата на Северна Македония да влезе в преговорната рамка до края на тази година, заявил говорителят на Държавния департамент, подчертавайки , че приветства усилията за преговори.

Решението на ЕС от март да започне присъединителни преговори със Северна Македония бе позитивна стъпка и отрече фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите, заявил говорителят.

Сигурни в македонската идентичност ще придвижим работите, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в публикация във Фейсбук, след като София блокира приемането на преговорната рамка за Северна Македония и провеждането на първата междуправителствена конференция, съобщават изданията в Скопие. Нямаме друга алтернатива освен европейския път. Правителството постъпва рационално, без конфликти да стигнем до решение. Това е европейският начин. Това е македонският начин. Искам целият наш народ да знае, че има възможности и съществуват шансове за успех, при това защитавайки всички наши интереси. Сигурни в македонската идентичност, ще придвижим работите, написал Заев във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във