Банкеръ Daily

Свят

Европейските страни затягат мерките срещу епидемията

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от КОВИД-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на КОВИД-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.
В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.

Белгийските здравни власти предупредиха днес, че ако противоепидемичните мерки не се прилагат и скоростта на разпространение на COVID-19 в страната се запази, след две седмици всички легла за страдащи от новата болест може да бъдат заети.

Данните сочат, че напоследък на всеки осем дни броят на приетите в спешно отделение се удвоява и скоро може да достигне по 2000 на ден. Здравните заведения съобщават, че между 10 и 30 на сто от служителите са в болнични. Полицията и войската също съобщават за множество заразени служители, като изразяват опасение, че скоро е възможно да не могат да изпълняват основните си задължения.

Уточнява се, че днес броят на новооткритите случаи е около 12 500 и това е ръст с 44 на сто спрямо средните бройки миналата седмица. Въпреки това в средата на октомври в отделни дни бяха установявани по 10-15 хиляди новозаразени. Здравните власти призовават за спазване на все по-строгите мерки, които предвиждат вечерен час в Брюксел и Валония, забрана на събиранията, по-кратко работно време на магазините, носене на маска навсякъде извън дома.

Протестиращи срещу мерките организираха вчера в Брюксел проява, неразрешена от властите. Включиха се около 200 недоволни, а 71 от тях, включително посетители от съседна Холандия, бяха задържани от силите на реда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във