Банкеръ Daily

Свят

Европейските лидери решават днес дали и с колко да отложат Брексит

Европейският съвет днес ще обсъди на извънредно заседание искането на Великобритания за отсрочка преди оттеглянето на държавата от ЕС.

Британската страна поиска отлагане до 30 юни, но вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи едногодишен срок. Според него този по-дълъг срок би дал възможност за преосмисляне на британската стратегия. Туск предлага възможност за "гъвкава отсрочка", която да не трае повече от година и да подлежи на прекратяване след двустранно ратифициране на постигнатото споразумение за оттегляне между Великобритания и ЕС.

В своето писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС по повод днешната среща Туск отбеляза, че Европейският съд е потвърдил възможността Лондон да оттегли искането за напускане на ЕС. Той добави, че преди да напусне, британската страна остава пълноправна държава от ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон разговаря снощи с британската министър-председателка Тереза Мей в Париж, където тя пристигна от Берлин след разговори с канцлерката Ангела Меркел, предаде Франс прес. 

Елисейският дворец заяви, че ново отлагане на Брексит с година "изглежда много дълго". Париж "е склонен да се търси решение, различно от Брексит без сделка, но с известни ограничения и не на всяка цена", добави френското президентство.

В Лондон кабинетът на Мей съобщи, че "министър-председателката е информирала френския президент Еманюел Макрон в Париж за преговорите на нейното правителство с опозиционната Лейбъристка партия за излизане от безизходицата с Брексит", предаде Ройтерс.

"Министър-председателката информира президента Макрон за водените преговори с опозицията, чиято цел е да се постигне съгласие за действия, зачитащи резултата от референдума през 2016 г.", заяви говорител на Мей. "Те обсъдиха също предстоящите избори за Европейски парламент. Министър-председателката каза, че правителството работи много усилено, за да се избегне необходимостта Обединеното кралство да участва в тези избори", добави говорителят, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във