Банкеръ Daily

Свят

Европейските компании да се пазят от чуждестранни поглъщания

Кризата с коронавируса направи много компании в Европейския съюз уязвими за субсидирани конкуренти от чужбина. Затова Евриопарламентът настоява правилата на честна конкуренция да важат за всички.

Депутатите изразиха притеснения, че чужди компании, които получават субсидии от своите правителства, могат да се опитат да спечелят конкурентни предимства спрямо европейски компании или дори да ги закупят, възползвайки се от финансовите им проблеми покрай пандемията. А Европейската комисия обяви миналата седмица началото на обществена консултация за подхода към изкривяванията на пазара от чуждестранните субсидии. Проблемът са конкретните предимства, които такива субсидии дават за придобиване на европейски компании и за спечелване на търгове за обществени поръчки.

Зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестегер подчерта проблема с липсата на прозрачност при чуждестранните субсидии: “В момента европейските правителства правят всичко възможно, за да помогнат на фирмите да преодолеят щетите от коронавируса, но го правят по контролиран и прозрачен начин... Причината, поради която се занимаваме с чуждестранните субсидии, е, че при тях нямаме контрол, нито прозрачност".

“Китай не е единствената държава, пазаруваща отслабени от пандемията компании, но е сред най-видните примери. За да съумеем да запазим обществената подкрепа за нашата търговска политика, трябва да ѝ предоставим инструменти за налагане на честни условия на конкуренция", заяви евродепутатът Кристоф Хансен (ЕНП, Люксембург).

Според Ахнес Йонхериус (С&Д, Нидерландия) и икономическите ефекти от коронавируса не могат да бъдат използвани за реализиране на печалби от слабостта на предприятията.

“Не можем просто да гледаме как компании получават несправедливи субсидии и ги използват, за да закупуват нашите компании", добави тя.

В доклад за политиката за конкуренция на общността, подготвена от Йон Куртан и приет в пленарна зала на 18 юни, Европарламентът подчерта нуждата от опазване на критично важни европейски компании и активи от нежелани чуждестранни поглъщания. Някои депутати призоваха по време на дебата за засилване на правилата в ЕС за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции. През 2019 г. беше приета правна рамка за това, като правилата в нея влизат изцяло в сила от октомври 2020 г. Целта им е да гарантират, че инвестициите не представляват заплаха за критично важна инфраструктура и не откриват достъпа до чувствителна информация или ключови технологии.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във