Банкеръ Daily

Свят

Европейските граждани искат повече правомощия за ЕС за справяне с кризи като сегашната

В ново проучване, поръчано от Европейския парламент, мнозинството (58%) от респондентите казват, че са изпитали финансови затруднения от началото на кризата, съобщи пресслужбата на ЕП.

ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса, твърдят европейските граждани в проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено в края на април 2020 г. В него почти седем от десет респонденти (69%) искат по-силна роля на ЕС в борбата с кризата. Успоредно на това почти шест от десет респонденти са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. Докато 74% от анкетираните са чували за предприети от ЕС мерки или действия в отговор на пандемията, едва 42% от тях са удовлетворени от тези мерки към момента. 

ЕС трябва да подобри общите инструменти за справяне с кризи като тази с COVID-19

Около две трети от анкетираните (69%) са съгласни, че ЕС трябва да разполага с повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. По-малко от една четвърт от респондентите (22%) не са съгласни с това твърдение. Съгласието с твърдението е най-високо в Португалия и Ирландия, а най-ниско в Чехия и Швеция.

В отговор на пандемията европейските граждани са искали ЕС да се съсредоточи предимно върху осигуряването на достатъчно медицинско оборудване за всички държави членки на ЕС, разпределението на изследователски фондове за разработване на ваксина, пряка финансова подкрепа на държавите членки и подобряване на научното сътрудничество между държавите членки.

Призив за възраждане на европейската солидарност във времена на криза

Този силен призив за повече правомощия и по-силно координиран отговор на ЕС е свързан с изразеното недоволство от мнозинството от анкетираните по отношение на солидарността между държавите членки на ЕС в борбата с пандемията от коронавируса: 57% са недоволни от сегашното състояние на солидарността, а 22% не са никак доволни. Само една трета от анкетираните (34%) са доволни, като най-високите показатели се наблюдават в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са сред най-недоволните, последвани от гражданите от Австрия, Белгия и Швеция.

Предприетите мерки на ЕС са известни, но се считат за недостатъчни

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във