Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет завърши без решение за затваряне на границите в ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са обсъдили мерките срещу пандемията от Ковид и са решили да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. Това съобщава БТА, като цитира  председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след онлайн заседанието.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбелязва, че пътуванията през границите в Европейския съюз, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар.

В следващите дни Европейската комисия ще предложи мерки за пътувания през границите, така че да се избегне безцелното им затваряне.
Според Шарл Мишел взетите мерки трябва да бъдат гъвкави и, когато това се налага, те да бъдат допълнително повишавани. Заедно с това Европейският съюз настоява сроковете за доставка на ваксините срещу Ковид-19 да се спазят и имунизацията на населението да се ускори.
И Урсула фон дер Лайен и Шалр Мишел посочват, че с решението на Съвета на ЕС от последните часове става възможно взаимното признаване на данните от антигенни тестове и по метода PCR. 

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап". Това е мнението на част от европейските лидери на приключилата видеоконференция, посветена на отговора на Covid-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във