Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет засега няма да решава за членството на Турция

Реджеп Ердоган и Анджей Дуда

До края на годината Европейският съвет няма да приеме решение за бъдещето на преговорите с Турция за членство в ЕС. Това съобщи източник от ЕС, пожелал анонимност. 

Той уточни, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят в края на тази седмица въпроса с Турция, без да се произнасят по темата с преговорите. Очаква се те да изразят "голямо разочарование от състоянието на върховенството на закона" в Турция. Европейският съвет не се предвижда да обсъди върховенството на закона в някои държави от ЕС, на фона на събитията в Испания, Малта, Полша и Унгария. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган междувременно бе посрещнат сърдечно от полския си колега Анджей Дуда днес във Варшава по време на първото си официално посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат от юли 2016 г., предаде АФП.

Ердоган посети Белгия през май за среща на НАТО и Хамбург за среща на Г-20 през юли, но Полша е първата страна от ЕС, която го покани на посещение в рамките на двустранните отношения след преследванията, предприети в Турция срещу заподозрени за участие в опита за преврат. Полша подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС, заяви Дуда пред журналисти след среща на четири очи с турския президент.

Ердоган призова приятелските страни в ЕС да окажат натиск за премахване на шенгенските визи за турските граждани. "Документи по този въпрос бяха подписани", подчерта турският президент, който изтъкна, че подобна мярка ще позволи да се увеличи броят на турските туристи в Полша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във