Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет утвърди новата ЕК

Лидерите на Европейския съюз утвърдиха новата Европейска комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Новата ЕК ще започне работа на 1 ноември и мандатът ѝ ще продължи до 31 октомври 2019 г. 

Лидерите на Европейския съюз определиха кипъреца Христос Стилианидис – комисарят за хуманитарната помощ и управлението на кризи в новата Европейска комисия, за координатор на съюза в борбата с ебола. Наскоро и САЩ назначиха специален координатор за борбата с болестта. Постът беше поверен на Рон Клайн.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха още да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40% в сравнение с нивото от 1990 г., заяви Ван Ромпой. Споразумението, постигнато на заседание в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори за климата догодина. 

Лидерите също така се договориха до 2030 г. в ЕС да се увеличи използването на възобновяема енергия до 27% от общото потребление и да се повиши енергийната ефективност до 27%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във