Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет търси споразумение по новия бюджет на ЕС

Европейският съвет продължава да търси съгласие за стойността и разпределянето на бюджета на ЕС до 2027 година, съобщава БТА. Срещата на върха на ЕС е  днес и утре в Брюксел.

А въпросите, които има да решават ръководителите на правителствата на страните членки, са много. Засега няма единодушие за размера на бюджета и за начините за неговото изразходване. Има споровете дали въпросът с върховенството на закона да бъде условие за получаване на бюджетни средства.

Засега държавите от ЕС не подкрепят единодушно предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за бюджет в размер на 1.824 трилиона евро. А 750 млрд. евро от тях да бъдат насочени към фонд за икономическо възстановяване. Има споровете дали сумата във фонда да не бъде например двойно по-малка, както и как да се раздели между заеми и безвъзмездни средства.
Липсва единодушие и по предложението за отстъпки за размера на бюджетните вноски на Дания, Нидерландия, Германия, Австрия и Швеция. Спори се и по възможността да се въведат нови данъци, които да допълнят европейския бюджет.
Възможно е да има и нови предложения от Шарл Мишел. Но е много вероятно да не се постигне съгласие тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във