Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания

Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания.

Европейският парламент одобри снощи с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Чувстваме тъга и ще ни трябва време, за да я превъзмогнем. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, попитана какво би казала за предстоящото утре оттегляне на Великобритания от ЕС.

Снощното гласуване в Европейския парламент на споразумението между ЕС и Лондон беше много вълнуващо, осъзнахме, че това наистина се случва, добави тя. Попитана какво най-много ще й липсва заради напускането на британците, Вестагер на първо място посочи тяхното чувство за хумор. Тя даде пример с думи на неин британски колега, когото попитала дали му тежи да слуша по цял ден чужденци да говорят на майчиния му език. Отговорът бил, че той се чувства поласкан, че колегите му полагат старания. 

Ще ни липсва енергията на британците. С тяхното напускане остава празнота. Може би друга държава или съюз от държави ще запълнят тази липса в ЕС, но ще отнеме време, за да се възстановим напълно, обобщи Вестагер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във