Банкеръ Daily

Свят

Европейският съвет не постигна съгласие за ядрената енергия

Европейските лидери не постигнаха съгласие за повишаващите се цени на енергията, което и възпрепятства постигане на заключения по въпроса на завършилия рано тази сутрин Европейски съвет.

Двете главни различия бяха да бъде ли включена ядрената енергия в таксономията на устойчивите инвестиции и около системата за търговия с емисии. Самият председател на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че е имало противоречия между ръководителите, предаде БНР.

Според „Политико“ Чехия и Полша са поискали изключения от тази система. Те са на мнение, че поскъпването на разрешителните за търговия с емисии са довели до покачването на цените на тока в целия Европейски съюз. Тези твърдения обаче били отхвърлени от доста страни.

След приключването на срещата полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър, че системата не работи и има нужда от реформа, в резултат на което страната му не може да допусне приемането на празни заключения.

Същевременно страни като Германия, Австрия и Люксембург не са се съгласили въпросът за таксономията да бъде включен в крайния документ. България е сред държавите, които подкрепят идеята на Франция ядрената енергия да бъде обявена за „зелена“ с всички произтичащи от това последици, включително в сферата на инвестициите.

Европейските лидери обаче бяха единодушни в позицията към Русия, в случай че тя отново нападне Украйна. Те предупредиха, че ЕС ще наложи нови и по-тежки санкции. Според дипломати става дума за мерки срещу руски олигарси, забрана за трансакции между ЕС и руски частни банки, както и изключването на тези банки от системата SWIFT.

Facebook logo
Бъдете с нас и във