Банкеръ Daily

Свят

Европейският съд излезе с решение срещу руския закон за гей пропагандата

Николай Алексеев

Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че законът в Русия, забраняващ т. нар. гей пропаганда сред малолетни, нарушава свободата на мнение, предаде Асошиейтед прес.

В първата голяма съдебна битка на руски активисти, оспорващи закона, съдът постанови в полза на трима хомосексуални активисти, които смятат, че той нарушава свободата на мнение и е дискриминационен към хората с различна сексуална ориентация.

С приемането на подобни закони властите насърчават предразсъдъците и хомофобията, които са несъвместими с принципите за равенство, плурализъм и търпимост, присъщи на демократичното общество, и нарушават член 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ свободата на мнение, заявява седемчленният съдийски състав в решението.

Съдиите отхвърлят също твърдението на руските власти, че регулирането на публичния дебат за хомосексуализма е оправдано от гледна точка на опазването на морала.

Единият от тримата жалбодатели, Николай Алексеев, определи решението на европейския съд като огромна победа за хората с различна сексуална ориентация в Русия. "Ние успяхме да докажем юридически, че с приемането на такива закони руските власти нарушават международните си задължения по Европейската конвенция", добави той.

Кремъл ще обжалва решението на Европейския съд за правата на човека, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Важно е да се отбележи, че ние говорим за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред малолетни", подчерта говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във