Банкеръ Daily

Свят

Европейският парламент търси изход от кризата

За да ограничи разпространението на вируса COVID-19, Европейският парламент намалява необходимостта от физическо присъствие на заседанията в своите сгради, без това да компрометира ролята му при упражняването на демократичен контрол, нито способността му да одобрява необходимите законодателни мерки за борба с вируса и да подкрепя обществеността, потребителите, предприятията и службите за спешно реагиране.

Необходимото разстояние от 1,5 м ще се спазва в помещенията на ЕП по всяко време. Всички парламентарни дейности, като заседания на комисии и пленарни заседания, които все още се провеждат, ще бъдат предавани по интернет и могат да бъдат проследени от медиите, без да се изисква тяхното физическо присъствие. Евродепутатите, членовете на Европейската комисия и представителите на Съвета на ЕС ще могат да участват дистанционно.

Заседание на председателския съвет на ЕП. Председателят на ЕП Д. Сасоли и лидерите на политическите групи (Председателски съвет) ще обсъдят дейностите на Парламента за идните дни, включително законодателни и бюджетни досиета, свързани с отговора на ЕС на пандемията (четвъртък).

Реакция на ЕС във връзка с разпространението на COVID-19. Комисията на ЕП по вътрешен пазар ще обсъди с Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар, мерките на ЕС за справяне с пандемията COVID-19 и как държавите членки си сътрудничат. Очаква се по време на дебата да бъдат разгледани теми като зелените транспортни ленти, чиято цел е да гарантират, че стоки от първа необходимост, като медицински консумативи и храна, достигат до онези, които се нуждаят най-много от тях, както и съвместните поръчки на медицински консумативи (четвъртък).
 
Ситуацията с бежанците в Гърция. Евродепутатите от комисията на ЕП по граждански свободи ще направят оценка на ситуацията по гръцките външни граници с гръцкия министър по миграцията и предоставянето на убежище Нотис Митарачи, министъра, отговарящ за гражданска за защита Михалис Хрисохоидис, държавния секретар на Хърватия по европейските и международни въпроси Терезия Грас, заместник-председателя на Европейската комисия за насърчаване на европейското начин на живот Маргаритис Схинас, комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, както и представители на Фронтекс и Агенцията на ЕС за основните права (четвъртък).

Facebook logo
Бъдете с нас и във