Банкеръ Daily

Свят

Европейският парламент почете паметта на жертвите от терористичния акт в Париж

Европейските депутати отдадоха почит на загиналите при вчерашния атентат в Париж с минута мълчание пред сградата на Европарламента. По-късно днес минута мълчание ще има и във всички сгради на Европейската комисия.

Знамената на европейските институции в Брюксел днес са свалени наполовина.

Очаква се следобед конференцията на президентите в Европарламента да реши дали да включи извънреден дебат за тероризма в дневния ред на предстоящата следващата седмица в Страсбург пленарна сесия. За това настояват френски евродепутати. Някои от тях смятат, че въпросът трябва да бъде обсъден и от Европейския съвет.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц излезе с декларация за нападението над редакцията на вестника.

"Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е атака срещу цивилизованото общество и осъждаме този акт на насилие.

Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос.

Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи", се казва в изявлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във