Банкеръ Daily

Свят

Европейският парламент избира нов председател

Очаква се днес да бъде избран новият председател на Европейския парламент. Седем евродепутати се борят за ръководния пост на законодателната институция в Страсбург. Първите резултати от гласуването се очакват след 12:30 часа българско време.Нито една от парламентарните групи няма самостоятелно мнозинство за избирането на председател в 751-членния парламент.

Председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат се оттегли от надпреварата за поста. Това съобщи при откриването на днешната сесия на ЕП досегашният председател Мартин Шулц.

В надпреварата остават шестима кандидати - Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия).

Новоизбраният председател ще получи мандат до 2019 година. До последния момент днес може да се появят нови желаещи за поста. Всеки евродепутат може да бъде кандидат за председател, стига да бъде предложен от политическа група или от поне пет процента от всички свои колеги (751), т.е. от 38 евродепутати.

В края на ноември 2016 г. Мартин Шулц обяви, че напуска поста си, за да се върне към политиката в родината си Германия.  "Няма да се кандидатирам за председател на Европейския парламент догодина, ще се кандидатирам за германския Бундестаг, оглавявайки листата на моята партия, Германска социалдемократическа партия, в Северен Рейн-Вестфалия“, заяви Шулц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във