Банкеръ Daily

Свят

Европейският омбудсман има право да разследва злоупотреби

Европейският омбудсман Емили О'Райли по време на пленарния дебат за новите правила на 9 юни.

Евродепутатите приеха на 23 юни обновения устав, който засилва правомощията на европейския омбудсман.  Европейският омбудсман цели да защити интересите на европейските граждани и да разследва случаи, в които има подозрения, че институция или орган на ЕС е действал в нарушение на закона или на добрите административни практики. Такива случаи могат да се отнасят например до административни нередности, дискриминация, злоупотреба с власт или бездействие.

Обновеният устав потвърждава правото на омбудсмана да провежда разследвания не само при наличие на оплаквания, но и по собствена инициатива, особено при сериозни и системни нарушения на органи на ЕС. Правилата регламентират достъпа на омбудсмана до класифицирана информация на блока в хода на разследване. Информация може да бъде търсена и от властите на държавите членки.

В пленарен дебат за новите правила на 9 юни в присъствието на сегашния европейски омбудсман Емили О‘Райли докладчикът на Парламента Паулу Ранжел (ЕНП, Португалия) заяви, че омбудсманът трябва да бъде „независим орган, свободен да действа както сметне за добре“. Той посочи, че ЕП, както и другите европейски институции, може и следва да бъде разследван: „Общо взето ние казваме: „Искаме да бъдем обект на надзор, искаме нашите процедури да бъдат разглеждани““.

Европейският омбудсман се избира от Европейския парламент в началото на всеки законодателен мандат. В бъдеще кандидатите за поста ще трябва да не са били членове на Европейския парламент, на Европейския съвет, на Комисията или национални правителства в двете години преди номинацията. Това изискване цели да съхрани независимостта на омбудсмана.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във