Банкеръ Daily

Свят

Европейският конкурент на GPS не работи от петък

Европейската система за глобална навигация "Галилео", смятана за бъдещ съперник на американската GPS, не работи от петък, предаде АФП.

Европейската агенция, която контролира "Галилео", съобщи, че причината е "технически инцидент, свързан с наземната инфраструктура".

"Галилео" е в изпитателна фаза от декември 2016 г., като устройствата, които използват сигналите й, трябва да имат възможност да преминат на GPS, когато има проблем.

"Инцидентът причини временно прекъсване в услугите на "Галилео" за първична навигация и време", съобщиха от агенцията, информира БНР.

Не е засегната нейната функция за търсене и спасяване, която помага да определяне на местоположението на екипажи или планинари в бедствена ситуация.

"Галилео" има 22 сателита в орбита, с чиято помощ се определя местоположението на потребители на мобилни телефони и на превозни средства, оборудвани със съответните приемни устройства.

По план тя трябва да стане напълно функционална по целия свят догодина, като предлага гражданска алтернатива на американската GPS и руската ГЛОНАСС.

Въпреки гражданския контрол създателите на "Галилео" се надяват, че тя ще осигури стратегическа независимост на бъдещи европейски военни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във