Банкеръ Daily

Свят

Европейски санкции за шефовете на руските служби за сигурност

Алексей Навални

Посланиците на 27-те страни от ЕС се договориха за нови санкции срещу Русия заради затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални. Ограниченията  ще са  част от новия механизъм на ЕС за санкции за нарушаване на правата на човека, наречени европейския закон "Магнитски", съобщи пред кореспондент на ТАСС в понеделник източник от делегацията на една от европейските държави в Съвета на ЕС.

"Постоянните представители одобриха налагането на санкции при режима за нарушаване на човешките права срещу лицата, отговорни за присъдата на Алексей Навални", каза той.

Според дипломата това решение скоро ще бъде одобрено от Съвета на ЕС и публикувано в Официален вестник на Общността, след което то ще влезе в сила.

Политическото решение за налагане на нови санкции срещу Руската федерация беше взето на среща на външните министри на 27-те страни от ЕС на 22 февруари. Както каза тогава шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, "министрите взеха политическо решение да предприемат мерки срещу онези, които  са отговорни за присъдата на Навални". Според него санкциите ще бъдат въведени за първи път в рамките на санкционния механизъм за нарушаване на правата на човека.

Както  Ройтерс съобщи,  позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел, външните министри на ЕС се съгласиха с решение за налагане на допълнителни индивидуални санкции срещу ръководителите на редица руски агенции за сигурност. Според него е предложено поставяне в черния списък на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията, Александър Калашников, генералният прокурор Игор Краснов и командирът на руската гвардия Виктор Золотов. Те искат на всички руски служители по сигурността да получат забрана да влизат в страните от ЕС за една година, също така ще им бъде забранено да държат пари в банки в ЕС.

Стари санкции

На 15 октомври Европейският съюз вече включи в санкционния списък заради отравянето на  Навални с новичок, директора на ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на администрацията на президента по вътрешната политика Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко и Павел Попов, както и пълномощният президент на РФ в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Русия продължава да твърди, че няма нищо общо с отравянето на опозиционера. Навални беше задържан на 17 януари на летището в Шереметиево, когато се върна в страната след лечение в Герамния.  Съдът в Химки го остави в ареста. На 2 февруари съдът реши да замени условната му присъда с ефективна. Той бе осъден на три години  затвор заради нарушаване на условната присъда за измама.

Нов механизъм на ЕС

Европейският съюз създаде глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека миналия декември. В резолюцията на Съвета на ЕС се отбелязва, че черният списък на новия режим ще включва лица и организации, които общността смята за виновни за следните престъпления и нарушения по целия свят: „геноцид, престъпления срещу човечеството, сериозни нарушения или злоупотреби в областта на правата на човека, включително изтезания, робство, извънсъдебни или произволни екзекуции и убийства, насилствени изчезвания на лица, произволен арест или задържане. "

В структурно отношение този механизъм не се различава от съществуващите ограничителни мерки на общността, предвидени за „нарушаване на човешките права“ по отношение на отделни държави, например Беларус, Мианмар, Иран. Единствената разлика на новия режим е, че с негова помощ могат да бъдат наложени ограничения на гражданин на която и да е държава, ако Брюксел го заподозре в нарушаване на човешките права в родната му страна, независимо дали има режим на санкции на ЕС срещу тази държава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във