Банкеръ Daily

Свят

Европейската сметна палата иска по-добро управление на бюджета на ЕС

Председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра, снимка: ЕП

"Доброто финансово управление изглежда просто на теория, но не и на практика. Не става въпрос за избор между изразходването на парите, спазването на правилата и постигането на резултати, а за осъществяването на трите неща едновременно". Това заяви председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра по време на представянето на годишния доклад на институцията за изпълнението на бюджета на ЕС за 2013 г. пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. 

Днес Калдейра ще участва днес в дебат за заключенията на европейските одитори.

Европейската сметна палата (ЕСП) изпълнява ролята на независим одитор на финансите на ЕС и проверява как се прилага на практика бюджетът на ЕС от Европейската комисия, страните-членки и другите европейски институции и агенции.

При осъществяваните одити се подбират извадки от транзакции, проверяват се документите, свързани с тях, и се прави извод дали има значителен брой грешки в бюджета като цяло или в определен раздел от него. Грешките не са непременно индикатор за измами, но те сигнализират за неспазване на правилата за изразходване на средствата.

Европейският парламент използва оценката на ЕСП за надеждността на финансовите отчети на ЕС в процедурата по освобождаване на отговорност, при която депутатите дават окончателно одобрение на европейските институции и агенции за начина, по който те са управлявали бюджета си за дадена година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във