Банкеръ Daily

Свят

Европейската прокуратура назначи още един представител от България

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура съобщи, че назначава още един представител от България. Така назначените български прокурори в новата структура стават четирима.

От 22 страни в Европейската прокуратура, само три още не са представили кандидати. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа от 1 юни.

На 16 март европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е участвала, по покана на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в онлайн работна среща във връзка с обсъждането на все още продължаващата процедура за избор на европейски делегирани прокурори от България. 

По-рано стана известно, че Европрокуратурата има забележки към 7 от 10 български кандидати, номинирани за работа в институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Членовете на колегията са разяснили, че посочените кандидати напълно отговарят на изискванията. Коментирани на онлайн срещата са били и особеностите на българската съдебна система и по-специално специфичната роля и правомощия на следователите, както и разделението на компетенциите между районните и окръжните прокуратури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във