Банкеръ Daily

Свят

Европейската прокуратура е изправена пред недостиг на бюджет и служители

Дидие Рейндерс

Европейската комисия все още се надява, че Европейската прокуратура ще може да започне дейността си през ноември, каквито бяха първоначалните намерения. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция след днешната видеоконференция на Съвета на ЕС по правосъдие.

Той отбеляза, че по данни от ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши бюджетът на новата структура за тази година е недостатъчен и трябва да бъде чувствително увеличен. Рейндерс добави, че все още не са избрани всички 27 национални представители към прокуратурата на ЕС заради липса на достатъчно кандидати.

Еврокомисарят добави, че се обмисля промяна на правилата, за да може прокурорите да бъдат избирани, дори когато за поста се състезават само двама кандидати. Той поясни, че засега намирането на достатъчно кандидати, които да отговарят на поставените условия, създава трудности.

Рейндерс съобщи, че днес европейските министри на правосъдието са обсъдили поуките в тяхната област от пандемията от Ковид-19. Той посочи, че кризата е повишила нуждата от електронно правосъдие, затова ЕК е готова да подкрепи допълнително разгръщането на цифровите системи в областта на правораздаването. По неговите думи друг урок от пандемията е, че всички мерки срещу разпространението на заразни болести следва да отговарят на изискванията за основните свободи и за върховенство на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във