Банкеръ Daily

Свят

Европейската общност за въглища и стомана поставя началото на Европейския съюз

На днешния ден през 1951 г. Франция, ФРГ, Италия и трите страни от Бенелюкс (Белгия, Холандия е Люксембург) създават Европейска общност за въглища и стомана, която прераства по-късно в Европейска икономическа общност (днес Европейски съюз).
Европейската общност за въглища и стомана (съкратено ЕОВС) е създадена с договор в Париж през 1951 г от тези страни с цел да се обединят въглищните и стоманени ресурси на нейните държави членки. Организацията е първата по рода си и поради това се счита за първата стъпка в европейската интеграция.

Идеята за създаването й е предложена на 9 май 1950 г. от френския външен министър Робер Шуман, но идеята за интеграционния подход принадлежи на Жан Моне, френски предприемач и държавник. Договорът за организацията влиза в сила на 23 юли 1952 г. и е за срок от 50 години.
Европейска общност за въглища и стомана престава да съществува от 2002 г. с изтичане на договора. По време на съществуването си организацията успява да създаде общ пазар, но не успява да предотврати западането на въглищната и стоманената индустрия. Въпреки това, общността поставя основите на Европейския съюз.

Не всички дейности на Европейска общност за въглища и стомана обаче са прекратени. Фондът за изследвания на въглища и стомана продължава своето съществуване, тъй като средствата за него са дошли от индустрията и не могат да бъдат върнати на членуващите държави. Той се издържа от инвестирания капитал в размер на 1.6 млрд. евро, които са дадени от европейските компании от въглищната и стоманената индустрии за обучение, изследвания и реструктуриране. Инвестицията осигурява средства от около 55-60 млн. евро на година. Парите се разпределят от дирекция G (Индустриални технологии) на главна дирекция Проучвания (Research), част от Европейската комисия. Разпределянето на средствата се ръководи от Комитет за въглища и стомана (COSCO), чиито членове са националните представители. По решение на съвета, годишните средства се разпределят по 27.2% за изследвания на въглища и 72.8% за изследвания на стомана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във