Банкеръ Daily

Свят

Европейската комисия понижи прогнозите за растежа и инфлацията в ЕС

Европейската комисия понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в Европейския съюз и еврозоната за тази и следващата година, отбелязвайки, че крехката икономика ще се нуждае от още една година, преди да достигне дори само скромно ниво на растеж.

Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП да достигне 1.3% в ЕС и 0.8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г.- съответно до 1.5% и 1.1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2.0% и 1.7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

Основна причина за по-ниските прогнози е доста по-слабото представяне на икономиките на Франция и на Италия, отбеляза ЕК. Генералният директор на икономическия департамент на ЕК - Марко Бути посочи, че Комисията наблюдава забавяне на икономическия растеж в Германия през второто полугодие, продължителна стагнация във Франция и продължаваща рецесия в Италия.

Марко Бути

Европейската комисия прогнозира понижение на нивото на безработица през настоящата година до 11.6% (от 11.9% през 2013-а), до 11.3% през 2015-а и до 10.8% през 2016-а година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във