Банкеръ Daily

Свят

Европейската комисия отпуска 45 милиона евро за борба с коронавируса

Европейската комисия ще отпусне до 45 милиона евро за разработването на нови начини за лечение на заболелите от коронавируса. Очаква се фармацевтичните производители също да инвестират 90 милиона евро.

"Проучванията ще повишат готовността за действие при бъдещи подобни случаи", коментира еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

От началото на годината ЕС насочи над 70 млн. евро за проучване на възможностите за ограничение на разпространението на вируса. Освен това Еврокомисията работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация.

Опасният коронавирус се настани на всички континенти. Първи жертви вече има и в САЩ и в Австралия. В целия свят починалите от коронавирус дотук са почти 3 хиляди, а този на заразените – близо 90 хиляди, по данни на Световната здравна организация. 

В Европа най-сериозно си остава положението в Италия. Там, по данни на СЗО , вече има 1 300 заразени, като основно те са в областите Ломбардия и Венето. Досега 29 италианци са починали от новата болест. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във