Банкеръ Daily

Свят

Европейската федерация на журналистите: Властите в Минск да спрат атаките срещу журналисти

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) призовава властите в Минск да прекратят атаките срещу представители на медиите. Това се казва в разпространено съвместно изявление на федерацията и други журналистически организации.

"Призоваваме беларуските власти да прекратят нападките, задържанията и демонизирането на журналистите и работниците в средствата за масова информация и да работят за защитата на свободата на медиите", пише в текста, цитиран от БНР.

В него се приканват европейските институции "да използват всички налични дипломатически средства" в защита на беларуския народ, включително и журналистите.

Отправя се и призив към ЕС да наложи допълнителни санкции на лицата, отговорни "за фалшифицирането на изборите и всички нарушения на свободата на медиите" в Беларус.

Министрите на външните работи на ЕС се договориха да започне процедура по налагане на санкции на Беларус заради насилието и фалшификациите, свързани с проведените избори за президент в страната - това съобщи за БНР източник от европейската служба за външна дейност.

Източникът уточни, че решението за налагане на санкции не може да бъде взето на днешната среща, която по своя характер е неформална и се провежда чрез видеоконферентна връзка. Това може да се случи след обсъждане, първо,  на техническо равнище и след това на физическа среща.

Освен това решението трябва да се вземе на писмена процедура.

Днес министрите решиха да бъде извършен цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. „Дълбоко сме обезпокоени от последните събития, които, за съжаление, не ни изненадват“, заяви заместник-министърът на външните работи Петко  Дойков, който представяше България.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова белоруските граждани да уредят всички различия чрез диалог.

В неделя Беларус проведе президентските избори.

Според Беларуската централна избирателна комисия действащият президент Александър Лукашенко си осигури шестия мандат с над 80% от гласовете.

Опозицията в страната, която се консолидира около кандидата за президент Светлана Тихановская, оспори резултатите от изборите, обвинявайки властите в масови фалшификации по време на гласуването.

След обявяването на официалните резултати, митингите на опозицията обхванаха беларуските градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във