Банкеръ Daily

Свят

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer и BioNTech

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на ваксината срещу COVID-19, която беше разработена съвместно от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, разрешавайки на Общността да започне ваксинациите в рамките на една седмица.

EMA препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавируната ваксина на Pfizer Inc. и BioNTech SE за употреба при хора над 16-годишна възраст. Становището на EMA е отправна точка за разрешаване от страна на Европейската комисия на използването на ваксината

"Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата ни обаче не спира дотук. Ще продължим да събираме и анализираме данни за безопасността и ефективността от тази ваксина за защита на хората, които приемат ваксината в рамките на ЕС", каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

След като получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA), последната стъпка е ваксината да бъде одобрена от Европейската комисия, което се очаква през следващите дни. ЕК обикновено следва съветите на EMA, напомня Ройтерс.

Подготовката за пускането на ваксината идва в момент, когато беше идентифициран силно заразен нов щам на коронавируса във Великобритания, което предизвика хаос в целия европейски регион, като редица страните прекъснаха връзките с Обединеното кралство и нарушиха търговията преди коледните празници.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече определи началото на съвместната ваксинация в ЕС да започне през периода 27-29 декември.

Държавите от Европейския съюз, включително Германия, Австрия и Италия, заявиха, че планират да започнат ваксинации от 27 декември, тъй като Европа се опитва да догони САЩ и Великобритания, където използването на COVID ваксината започна по-рано този месец.

Студенти медици, пенсионирани лекари, фармацевти и войници са включени в европейска безпрецедентна по мащаб кампания за ваксинация.

Поетапният подход на имунизация означава, че здравните работници и възрастните жители на старческите домове са приоритетни за първоначални ваксинации, като повечето национални ваксинационни схеми могат да достигат до широката общественост най-рано към края на първото тримесечие на 2021 г.

Целта на ЕС е да покрие чрез имунизация 70% от европейците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във