Банкеръ Daily

Свят

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Novavax

Европейската агенция по лекарствата одобри за употреба в Европейския съюз ваксината срещу COVID-19 на "Новавакс" (Novavax). Това е петата ваксина, която получава одобрение за употреба в ЕС след тези на "Пфайзер-Байонтех", "Астра Зенека", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън".

"Новавакс" е американска компания, която се занимава с разработването на ваксини. Ваксината им срещу ковид е конвенционална, базирана на протеини, тя не е mRNA-ваксина (иРНК), каквито са "Пфайзер" и "Модерна". Надеждите са, че именно този препарат ще намали колебанията на повечето хора да се имунизират срещу коронавирус. Ваксината използва технология, която е позната от десетилетия и се прилага при ваксинацията за хепатит Б. Тя няма нужда да се съхранява на ниски температури. Съдържа пречистени фрагменти от вирусния патоген, които предизвикват имунна реакция. Ефикасността ѝ е около 90%. Прилага се като две инжекции, мускулно, в горната част на ръката, с интервал от 3 седмици.

Според ЕМА нежеланите реакции от ваксината обикновено са леки или умерени и отшумяват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите от тях са чувствителност или болка на мястото на инжектиране, умора, мускулна болка, главоболие, общо неразположение, болки в ставите и гадене или повръщане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във